Terug naar het nieuwsoverzicht

Parking Confluence

03/09/2021
EEN NIEUWE PARKEERGARAGE MET 670 PLAATSEN, IN HET HART VAN DE STAD

Na meer dan 4 jaar van archeologische opgravingen en werkzaamheden heeft de nieuwe parking "Confluence" - gelegen in het hartje van Namen - op 30 juni 2021 haar deuren geopend.

Zoals de naam al aangeeft, bevindt deze nieuwe parking zich op de emblematische plaats van de Grognon, aan de samenvloeiing van Samber en Maas. De parkeergarage zelf bestaat uit 4 ondergrondse verdiepingen van elk 5.000 vierkante meter, die in totaal 670 parkeerplaatsen bieden (waarvan 120 door de week zullen worden gehuurd voor de behoeften van het Waalse Parlement). Het strekt zich uit tot 12 meter onder het maaiveld, d.w.z. 9 meter onder het niveau van de Maas en de Samber.

"Werken in rotsen en water is vrij complex. Deze parking werd daarom ontworpen als een drijvende boot die in de rots verankerd ligt," legt Roland Cracco, CEO van Interparking, uit. "Om de waterdruk te compenseren, hebben we niet minder dan 400 ankers in de rotsen geplaatst om de stabiliteit van de constructie te garanderen."

Het biedt ook een speciale toegang, evenals een gereserveerde zone voor motorfietsen (20 plaatsen) en fietsen (53 plaatsen). Het biedt fietsers en motorrijders ook de mogelijkheid hun uitrusting in een gratis kluisje te stallen.

Meerdere beschermingsconstructies tegen overstromingen Gezien de locatie hebben de ingenieurs en architecten meerdere beschermingsconstructies tegen overstromingen gepland: "Aan de kant van de Maas, op de kade, onder de loopbrug, hebben we twee waterdichte kistdammen geplaatst: de ene komt omhoog als hij uit de grond komt en de andere sluit als een deur. Als de Maas overstroomt, moeten deze mechanische barrières voorkomen dat het water op de eerste verdieping van de parkeergarage terechtkomt. In geval van nog uitzonderlijker overstromingen is het zelfs mogelijk het bovenste niveau onder water te zetten om de stabiliteit van de constructie te verzekeren.
Net als de Parking du Beffroi is de parking van Confluence uitgerust met de nieuwste technologieën, zoals contactloze toegang via nummerplaatherkenning, de mogelijkheid om online een plaats te reserveren en compatibiliteit met de Pcard+.

Deze parkeerkaart, die op verzoek gratis verkrijgbaar is (www.pcard+), biedt een aantal voordelen, waaronder een avondkaart in de parkeergarages Beffroi en Confluence, en een korting van 10% in deze twee parkeergarages, die worden beheerd door Interparking.

Een goed in de omgeving geïntegreerde parking Gelegen aan de voet van de Citadelle en met uitzicht op een aangename esplanade waar het NID (Namur Intelligent and Sustainable; een ultramoderne ruimte die over enkele weken een brasserie en een polyvalente zaal zal bieden) is ondergebracht, is deze nieuwe parking goed in zijn omgeving geïntegreerd en beantwoordt ze aan een reële vraag naar parkeergelegenheid in de wijk. Het is het enige parkeerproject ten zuiden van het stadscentrum. En, vanuit dit oogpunt, is het bijzonder strategisch.

Deze nieuwe parking kadert in de globale strategie van de Stad Namen, die terug te vinden is in haar Gemeentelijk Structuurplan (2012) en in haar Gemeentelijk Mobiliteitsplan (bijgewerkt in 2018).
Het is het resultaat van een mooie samenwerking tussen de Stad Namen, de Service Public de Wallonie - SPW, het Waals Parlement, de Intercommunale Namuroise de Services Publics - Inasep en de firma Interparking, de huidige uitbater van de Parking du Beffroi op de Place d'Armes.

Voor dit ambitieuze project heeft de stad de medewerking van Inasep gevraagd voor de haalbaarheidsstudie. Tegelijkertijd hebben de adviesbureaus "gebouwen en energie" en "wegen en riolering" de haalbaarheid van de parkeergarage, de nieuwe rotonde, het verkeerspatroon en de gevolgen daarvan voor de wijk bestudeerd.

In het kader van de werkzaamheden voor de ontwikkeling van de site werden sinds maart 2017 archeologische opgravingen georganiseerd, waarvoor 30 mensen werden gemobiliseerd, onder wie tien archeologen van het Waals Agentschap voor het Patrimonium - AWAP. Deze opgravingen, gefinancierd door Wallonië, de Stad Namen en Interparking, hebben enkele mooie archeologische vondsten aan het licht gebracht.