Terug naar het nieuwsoverzicht

Citytrip: Kastelen van Frankrijk

07/03/2019

Fontainebleau

Onze uitstap voert u eerst naar Fontainebleau. Het beroemde kasteel combineert er de renaissance en de klassieke stijl. De precieze bouwdatum is niet gekend, maar wel zijn de eerste sporen ervan terug te vinden in geschriften van begin 12e eeuw. Deze locatie heeft doorheen de eeuwen de geschiedenis van Frankrijk getekend. Meer dan 800 jaar lang hadden de grootste Franse dynastieën er hun verblijfplaats: het huis Capet, Valois, Bourbons, Bonaparte of Orléans. De eerste machthebber in het kasteel was Frans I – die van Fontainebleau « het nieuwe Rome » wilde maken – en de laatste was Napoleon III.

Het kasteel staat uiteraard voor het publiek open voor rondleidingen door de binnenplaatsen en tuinen, de vier musea, de rijk versierde en gemeubileerde woonvertrekken, de drie kapellen enz.

Waar parkeren? In parking Château vindt u meer dan 530 parkeerplaatsen. Goed om te weten: de parking aanvaardt uw Pcard+

Versailles

Ongeveer 70 kilometer terug naar het noorden, richting Parijs, komen we terecht in Versailles. Hier ligt het domein van een kasteel dat in de 17e eeuw werd opgetrokken op verzoek van Lodewijk XIII, die een jachtverblijf wenste in de buurt van de wildrijke bossen. Pas onder de heerschappij van Lodewijk XIV komt Versailles tot volle bloei: uitbreidingen, grote inrichtingswerken, een ambitieuze architecturale visie … Het kasteel wordt officieel de residentie van het Hof en zijn ministers. De geschiedenis van het kasteel is van dan af doorheen de tijden en de vele conflicten nauw verbonden met die van Frankrijk, en dit tot aan het Vredesverdrag van 1919, dat een einde maakt aan de Eerste Wereldoorlog.

Vandaag strekt het domein zich uit over meer dan 800 hectare. Het omvat het kasteel, de tuinen, het park, het Trianon en enkele bijgebouwen in de stad. Een bezoek aan de locatie is indrukwekkend: de Galerie des Glaces, het Appartement du Roi, de Galerie des Batailles, het Groot en het Klein Trianon, de tuinen, de koninklijke stallen of de Salle du Jeu de Paume zijn symbolische plekken voor het geschiedkundige toerisme in Frankrijk.

Waar parkeren? In parking Cathédrale vindt u meer dan 310 parkeerplaatsen. Goed om te weten: ingang met Pcard+ vanaf 15 maart

Azay-le-Rideau

Wij trekken weer zuidwaarts richting Touraine. Het kasteel van Azay-le-Rideau staat op een eiland midden in de Indre. Het werd gebouwd onder de bescherming van Frans I, weeral hij. Het combineert op subtiele wijze Franse traditie en vernieuwende decors uit Italië. Naar het beeld van het kasteel van Fontainebleau belichaamt het de nieuwe bouwstijl van de 14e eeuw. Met rondom het landschapspark, ontworpen in de tweede helft van de 19e eeuw, is het helemaal geïntegreerd in de natuur. De Franse Staat wordt in 1905 eigenaar van deze locatie en bouwt ze uit tot de meest harmonieuze parel van architectuur in de Loirevallei. Van januari 2015 tot juni 2017 onderging het monument een grondig restauratieprogramma, uitgevoerd door het nationale monumentencentrum. 

Vandaag is het kasteel van Azay-le-Rideau een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de Loirevallei. De bezoekers kijken er vol bewondering naar de weerspiegeling van de gevel op het water. Het is evenwel pas in 1950 dat de rivierarm werd verbreed om de rijke architectuur van het gebouw beter te weerspiegelen.

Waar parkeren? In Parking du Château (vanaf 01/04/2019).