Terug naar het nieuwsoverzicht

Lage-emissiezones: Gebruiksaanwijzing

14/01/2020

Brussel: geldig in de 19 gemeenten

In Brussel, omvat de Lage-emissiezone (LEZ) het hele grondgebied van de 19 gemeenten van het Gewest. Er zijn echter enkele uitzonderingen voor de toegang tot de ring. Er zijn meer dan 300 borden geplaatst om de automobilisten te informeren. Sinds 1 januari zijn de normen strenger geworden: enkel de dieselvoertuigen vanaf Euro 4 mogen de stad binnenrijden. Voor de overige motortypes, blijft de Euro 2-norm dit jaar van toepassing. Tot 31 maart voorziet men enkel een waarschuwing voor de Euro 3-dieselauto’s. Boetes worden vanaf 1 april uitgeschreven bij overtredingen aan de bovenstaande regel.

De boete kan tot 350 euro oplopen. Het Gewest biedt eveneens de mogelijkheid om een dagpas aan te kopen voor 35€ om in de LEZ te rijden, weliswaar met een maximum van 8 dagpassen per jaar.

Is uw voertuig nog toegelaten ? Of wenst u meer informatie hierover? https://lez.brussels/.

Antwerpen: strengere normen

De Antwerpse metropool heeft ook strengere normen aangenomen sinds 1 januari 2020: de toegang tot de LEZ is beperkt tot dieselvoertuigen die ten minste voldoen aan de Euro 5-norm en andere motoren vanaf Euro 2. Voor voertuigen die niet aan de normen voldoen, kunnen passen worden gekocht voor een week, een maand, vier maanden of een jaar. Net zoals in Brussel kunt u met een dagticket ter waarde van 35 euro (max. 8 tickets per jaar) af en toe de LEZ binnenrijden.

In Antwerpen bestrijkt de lage-emissiezone het hele stadscentrum binnen de E34-E19 omzeiling.

U vindt alle informatie over de LEZ in Antwerpen en een zeer handige tool op: https://lez.antwerpen.be.

Gent: toegang tot de parking Zuid

Gent heeft ook de voorwaarden voor toegang tot haar LEZ verstrengd sinds 1 januari 2020: de LEZ is nu gereserveerd voor dieselvoertuigen die voldoen aan ten minste de Euro 5-norm, en andere motoren die voldoen aan ten minste de Euro 2-norm.

Er kunnen ook verschillende passen en dagkaarten (maximaal 8 per jaar) worden gekocht.

Goed om te weten: ondanks de lage-emissiezone is de parking Zuid nog altijd bereikbaar voor alle types motoren.

U vindt alle informatie over de LEZ in Gent op de site: https://stad.gent/nl/mobiliteit-openbare-werken/lage-emissiezone-2020.